Βιογραφία

Author Picture

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΡΟΒΑΣ

Ο Διονύσιος Α. Τροβάς κατάγεται από τη Σάμο. Γεννήθηκε στην Κρήτη (Τσεσμέ) της Μικράς Ασίας και σπούδασε νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επαγγελματικά σταδιοδρόμησε ως υπάλληλος του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών όπου εξάντλησε την υπαλληλική ιεραρχία. Παράλληλα εδίδαξε Εργατική Νομοθεσία στην νυκτερινή επαγγελματική σχολη «Ο Μέτων» και το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στις σχολές: Βρεφοκόμων «Πριγκίπισσα Σοφία» και Κοινωνικής Προνοίας «Διακονισσών».

Ασχολήθηκε με τα περισσότερα είδη του έντεχνου λόγου και συνεργάσθηκε με πολλές πρωτότυπες εργασίες του και μεταφράσεις στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Σημαντική είναι η συμβολή του στην παιδική λογοτεχνία με τις ποιητικές συλλογές του για παιδιά (Παιδικός Αυλός, Ανεμώνες και τον Αίσωπο .

Η πρωτότυπη ποίηση του Τροβά –σημειώνει ακόμη η κριτική– έχει μια ειδυλλιακή χάρη και πηγαία θρησκευτικότητα που προδίδει τη βαθύτερη ευαισθησία του και τη ρομαντική του διάθεση. Ο λιτός εκφραστικός τρόπος μεταδίδει γνήσια τα αισθήματα του ποιητή και προκαλεί άμεση συγκίνηση. Όσο για το δοκιμιογραφικό μέρος του έργου του, παρατηρεί κάποιος ότι κινείται πάντα με ορθότητα σκέψεων και ζωντανή διατύπωση.

Έργα του Διονυσίου Τροβά έχουν βραβευθεί από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, την Εστία Νέας Σμύρνης και από την Academie Internationale de Lutèce.