Βιογραφία

Author Picture

FINNE FERDINAND

Ο Ferdinad Finne (Φέρντιναντ Φίννε) γεννήθηκε το 1910 στο Όσλο. Μόλις είκοσι τριών χρονών ήταν κιόλας προϊστάμενος ενδυματολόγος στο Εθνικό Θέατρο της γενέτειράς του. Το 1939 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο: «Οι Βασιλιάδες της Μόδας».

Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στη νορβηγική Αεροπορία του Καναδά και στο Συμμαχικό Επιτελείο του Λονδίνου με το βαθμό του σμηναγού.

Άρχισε να ζωγραφίζει στο Λονδίνο κάτω από τις οδηγίες και την ενθάρυνση του, τότε, πολιτικού φυγάδα μεγάλου ζωγράφου Όσκαρ Κοκότσκα. Μετά τον πόλεμο φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Όσλο με καθηγητές τον Περ Γκρογκ και τον Ζαν Χέιμπεργκ. Τελειώνοντας φοίτησε ένα χρόνο στο Παρίσι στον Φερνάντ Λεζέρ. Άρχισε τις ατομικές εκθέσεις των έργων του στο Όσλο το 1954. Δεν έπαψε όμως ποτέ να γράφει και να συνεργάζεται στον τύπο σαν ελεύθερος δημοσιογράφος και τεχνοκριτικός: Πρώτος αυτός παρουσίασε στο νορβηγικό αναγνωστικό κοινό τον Χένρι Μουρ και τον Ζωρζ Ρουώ.

Μετά τον πόλεμο δούλεψε ως Ενδυματολόγος και Σκηνογράφος σε πολλά θεατρικά έργα στη Νορβηγία, στην Κοπενχάγη και το Λονδίνο. Το χειμώνα 1981-82 συνεργάστηκε με τον παγκόσμια διάσημο χορογράφο Φλέμμινγκ Φλιντ για το ανέβασμα στην Όπερα του Όσλο του μπαλέτου «Γαμήλια πομπή στο Χαρντάγκερ».

Εκθέσεις έργων του έχει κάνει σε πολλά μέρη του κόσμου, τελευταία στο Όσλο, αμέσως μετά την επιστροφή του από ένα πολύμηνο ταξίδι στα νησιά του Ειρηνικού, όπου ανάμεσα στα άλλα επισκέφτηκε και τον τάφο του Γκωγκέν στα νησιά Μαρκουέσες.

Ο Φέρντιναντ Φίννε εκτός από τα χρόνια που μ' ένα σακκίδιο στον ώμο γύρναγε στα ελληνικά νησιά, περνούσε τους χειμώνες του στο Παρίσι, τη Ρώμη ή τη Βαρκελώνη όπου εργαζόταν σε μεγάλα ατελιέ Γραφικών Τεχνών για τις επόμενες εκθέσεις του.

Ύστερα από τον πόλεμο, εκτός από τα άρθρα του σε περιοδικά Τέχνης και στις εφημερίδες έχει κυκλοφορήσει τα εξής βιβλία: «Το νησί και το σπίτι» το 1956, «Η πράσινη λίμνη» το 1967, «Απ' όσα θυμάμαι» το 1974 και το 1980, «Στεφάνι από Ελληνικά νησιά» το 1977 στα νορβηγικά. Το 1979 με δική του μετάφραση στα ισπανικά. Το ίδιο βιβλίο κυκλοφόρησε στα δανέζικα το 1982 και τώρα στα ελληνικά σε μετάφραση Ηλία Θεοφιλάκη του Πανεπιστημίου του Όσλο