Βιογραφία

Author Picture

ΡΟΒΙΘΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Ο Δρ. Πέτρος Ροβίθης γεννήθηκε στην Κρήτη και σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο πήρε διδακτορικό στην Αστρονομία.

Εργάστηκε ως καθηγητής στο «Λύκειο ο Κοραής» Ηρακλείου και στο Κολλέγιο Pearce της Αγ. Παρασκευής, ως βοηθός στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αστρονόμος του Ιδρύματος Ευγενίδου και αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παρακολούθησε δεκάδες ειδικών σεμιναρίων και συνεδρίων με πολλές ανακοινώσεις. Είναι μέλος της IAU και της ΕΛΑΣΕΤ και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, στο περιοδικό της οποία διατηρεί μόνιμη στήλη.

Κατά την υπηρεσία του, ασχολήθηκε ερευνητικά με τον Ήλιο, τη Σελήνη, τους πλανήτες, τα διάχυτα νεφελώματα και ιδιαίτερα με τους μεταβλητούς αστέρες, όπου διέπρεψε ως παρατηρητής και μελετητής των εκλειπτικών ζευγών αστέρων και συμμετείχε ως επικεφαλής ή μέλος σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Τέλος δε ασχολήθηκε με την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Θετικών Επιστημών.

Δημοσίευσε περισσότερες από 200 εργασίες και μονογραφίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και απέσπασε εκατοντάδες αναφορές στο έργο του.

Από την αρχή της σταδιοδρομίας του ασχολήθηκε με την εκλαΐκευση της Αστρονομίας με εκατοντάδες άρθρα σε εκλαϊκευτικά περιοδικά, με επτά βιβλία, με τη συγγραφή όλων σχεδόν των σχετικών λημμάτων της Εγκυκλοπαίδειας ΥΔΡΙΑ, με την επιμέλεια εκδόσεων και πλήθος ομιλιών σε ακροατήρια, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Για τη μακροχρόνια προσφορά του τιμήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.