“…Αλλά, με τη δύση του ηλίου,
θα πηγαίνω στου Βασιλείου.

Εκεί θα βρίσκω όλους τους άλλους
λογίους και τους διδασκάλους…"

Κ.Γ. Καρυωτάκης,

Σταδιοδρομία

Έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από το 1913, τότε που ο Γεώργιος Βασιλείου άνοιξε το βιβλιοπωλείο στήν οδό Σταδίου. Μια βιβλιεμπορική επιχείριση με δυναμική παρουσία στην Αθηναική βιβλιαγορά που δημιούργησε μια παράδοση που τιμάται και συνεχίζεται ως σήμερα.

Το 1888 γεννήθηκε στην Κηφισιά ο Γεώργιος Βασιλείου. Από νωρίς έδειξε την αγάπη του για το διάβασμα και το βιβλίο. Εργάστηκε αρχικά σαν τυπογράφος και λίγο αργότερα, το 1903 σε ηλικία 15 ετών, προσελήφθη ως υπάλληλος στο βιβλιοπωλείο του Ε. Κουκλάρα. Μετά την απόλυσή του από το στράτευμα, με το οποίο συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους, άνοιξε το 1913 βιβλιοπωλείο στην οδό Σταδίου στην Αθήνα.

Κατά τα πρώτα του βήματα, ο Γεώργιος Βασιλείου επικεντρώθηκε στην έκδοση νομικών βιβλίων. Σε μικρό χρονικό διάστημα το βιβλιοπωλείο «Βασιλείου» συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των αθηναϊκών νομικών κύκλων.

Εκδόσεις Βασιλείου

Τη σάρκα, το αίμα θα βάλω
σε σχήμα βιβλίου μεγάλο.

«Οι στίχοι παρέχουν ελπίδες»
θα γράψουν οι εφημερίδες.

«Κλεαρέτη Δίπλα – Μαλάμου»
και δίπλα σ’ αυτό τ’ όνομά μου.

Την ψυχή και το σώμα πάλι
στη δουλειά θα δίνω, στην πάλη.

Αλλά, με τη δύση του ηλίου,
θα πηγαίνω στου Βασιλείου.

Εκεί θα βρίσκω όλους τους άλλους
λογίους και τους διδασκάλους.

Τα λόγια μου θα’ χουν ουσία,
η σιωπή μου μια σημασία.

Θηρεύοντας πράγματα αιώνια,
θ’ αφήσω να φύγουν τα χρόνια.

Θα φύγουν, και θα ‘ναι η καρδιά μου
σα ρόδο που επάτησα χάμου.

Κατά την τριετία 1915–1918, ο Γεώργιος Βασιλείου επεξέτεινε τις δραστηριότητές του παρουσιάζοντας στο αναγνωστικό κοινό πλήθος λογοτεχνικών έργων. Πρώτη έκδοση λογοτεχνικού βιβλίου που πραγματοποίησε είναι το βιβλίο του Κώστα Παρορίτη «Το Μεγάλο Παιδί». Ακολούθησαν δύο μεταφράσεις αραβικών και ινδικών διηγημάτων του Κώστα Τρικογλίδη και «Το Καρνέ του φίλου μου Α.Τ. Λεδίνιν» του Άγγελου Δόξα.

Το βιβλιοπωλείο αναπτύσεται γρήγορα. Ο κατάλογος του βιβλιοπωλείου του 1918 αριθμεί 878 τίτλους που περιελάμβαναν Μυθιστόρημα, Διήγημα, Θέατρο, Ποίηση, Αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, Φιλοσοφία κ.ά.

Μέσα σε πέντε χρόνια λειτουργίας οι εκδόσεις καθιερώθηκαν στη συνείδηση του αθηναϊκού αναγνωστικού κοινού και το «Βιβλιοπωλείο Βασιλείου» εξελίχθηκε σε σημαντικό λογοτεχνικό στέκι και φιλολογικό εντευκτήριο της εποχής. Εκεί σύχναζαν ονομαστοί συγγραφείς και ποιητές όπως ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, ο Κώστας Βάρναλης, ο Λάμπρος Πορφύρας, ο Τέλος Άγρας, ο Κώστας Καρυωτάκης κ.ά.

Το έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη “ο Κατάδικος" σε έκδοση του Γεωργίου Βασιλείου θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εποχής που με αλλεπάλληλες εκδόσεις θα φτάσει τα 13.000 αντίτυπα.

Ο Κώστας Καρυωτάκης στο ποίημά του “Σταδιοδρομία" από τη συλλογή “Ελεγεία και Σάτιρες" κάνει ρητή αναφορά στο βιβλιοπωλείο του Βασιλείου

Εκδόσεις Βασιλείου

Ο Γεώργιος Βασιλείου συνέχισε με αμείωτους ρυθμούς την εκδοτική του δραστηριότητα μέχρι τον πρόωρο θάνατό του το 1932, οπότε και ανέλαβε τον εκδοτικό οίκο η σύζυγός του Μαργαρίτα Βασιλείου, η πρώτη γυναίκα βιβλιοπώλις της Αθήνας. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο γιος τους Ιωάννης αλλά και οι επόμενες γενιές που δραστηριοποιούνται ως σήμερα.