ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ


Μετάφραση: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ
ISBN: 978-960-304-014-9
Σχήμα: 14x21
Βάρος: 600γρ.
Σελίδες: 344
Βιβλιοδεσία: ΑΔΕΤΟ
Έκδοση: Α΄ ΕΚΔΟΣΗ
Ηλικία: 18+

Η ιστορία της πριγκίπισσας Σουλτάνας είναι αληθινή. Παρότι οι λέξεις είναι της συγγραφέως, η ιστορία είναι της πριγκίπισσας. Οι αποτρόπαιες ανθρώπινες τραγωδίες που περιγράφονται είναι πραγματικές. Τα ονόματα έχουν αλλαχτεί και κάποια γεγονότα έχουν μερικώς αλλοιωθεί ώστε να διαφυλαχτεί η ανωνυμία των ατόμων που αναφέρονται και να προστατευτεί η ασφάλεια τους.

Μια πριγκίπισσα της Σαουδικής Αραβίας τολμά να αφηγηθεί την ιστορία της, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή της.

Η Σουλτάνα, δεν αποκαλύπτει το πραγματικό της όνομα, αλλά λέει τα πάντα για την βία, τη σεξουαλική καταπίεση και τη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες της χώρας της.

Μια συγκλονιστική εξομολόγηση σ’ ένα βιβλίο που γράφτηκε για να αφυπνίσει τα πνεύματα των ανθρώπων που είχαν την τύχη να γεννηθούν ελεύθεροι.

Η Σουλτάνα είναι μία πριγκίπισσα της Σαουδικής Αραβίας, μία γυναίκα γεννημένη σε ένα μυθώδη, αμέτρητο πλούτο. Έχει τέσσερα αρχοντικά σε τρεις ηπείρους, το προσωπικό της τζετ, άφθονα ρούχα επώνυμων σχεδιαστών, αστραφτερά κοσμήματα… Αλλά στην πραγματικότητα ζει σε ένα επίχρυσο κλουβί. Δεν έχει ούτε ελευθερία ούτε ψήφο ούτε τον έλεγχο της προσωπικής της ζωής ούτε καμία αξία παρά σαν μάνα των γιων της. Κρυμμένη πίσω από το μακρύ πέπλο, είναι μία φυλακισμένη, περιορισμένη από τον πατέρα της, τον άντρα της, τους γιους της και την πατρίδα της.

Η Σουλτάνα είναι μέλος της Σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας, στενά συνδεδεμένη με το βασιλιά. Για το χατήρι των κοριτσιών της, αποφάσισε να ρισκάρει μιλώντας για τη ζωή των γυναικών της χώρας της, χωρίς να λογαριάζει την υψηλή κοινωνική τους τάξη. Πρέπει να κρύψει την ταυτότητά της από φόβο μήπως οι θρησκευτικοί αρχηγοί της χώρας της απαιτήσουν το θάνατό της για να τιμωρήσουν την ειλικρίνειά της. Μόνο μία γυναίκα με τη δική της κοινωνική θέση μπορεί να ελπίζει στην αποφυγή της αποκάλυψής της και της τιμωρίας της παρά το μανδύα της ανωνυμίας της

Μιλά για τη ζωή της, από τα ανήσυχα παιδικά της χρόνια μέχρι τον προκαθορισμένο της γάμο – έναν γάμο ευτυχή, ωσότου ο άντρας της αποφάσισε να την παραγκωνίσει με το να παντρευτεί μία δεύτερη γυναίκα – και τη ζωή των αδερφών της, των φιλενάδων της και των υπηρετών της. Αν και μοιράζονταν τρυφερότητα, εξομολογήσεις και την εύκολη φιλία της απομόνωσης των γυναικείων διαμερισμάτων, συγχρόνως μοιράζονταν και ιστορίες φρικτών καθημερινών καταπιέσεων που σε οποιοδήποτε άλλο πολιτισμό θα φαίνονταν σαν ανήκουστοι βιασμοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: δεκατριάχρονα κορίτσια αναγκασμένα να παντρεύονται άντρες με πενταπλάσια ηλικία από τη δική τους, γυναίκες δολοφονημένες με πνιγμό, λιθοβολισμό ή την απομόνωση στο δωμάτιο γυναικών, ένα μονωμένο χωρίς παράθυρα κελί, όπου οι γυναίκες φυλακίζονται χωρίς φως και χωρίς καμία επικοινωνία μέχρι να τις βρει ο θάνατος. Οι υπηρέτριες αναγκάζονται σε σεξουαλικές εξυπηρετήσεις και πολλές μαστιγώνονται εάν τολμήσουν να δραπετεύσουν.

Λέγοντας όλα αυτά η Σουλτάνα ρισκάρει να στρέψει την οργή όλου του Σαουδαραβικού κατεστημένου πάνω στην ίδια και στα παιδιά της. Στη γυμνή και χωρίς ελπίδα ερημωμένη ζωή των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας σήμερα, η ελευθερία του λόγου τιμωρείται με θάνατο, αλλά λέγοντας την ιστορία η Σουλτάνα σε έναν δυτικό συγγραφέα μάς επέτρεψε να δούμε πίσω από τα πέπλα αυτής της μυστικής κοινωνίας την καρδιά ενός έθνους όπου το σεξ, το χρήμα και η δύναμη βασιλεύουν.

«Οποιοσδήποτε με κάποιο ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα νιώσει αυτό το βιβλίο να του στίβει την καρδιά. Είναι μία καλογραμμένη προσωπική ιστορία που εξαναγκάζει τον αναγνώστη να είναι ενήμερος για τους βιασμούς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία και για τον αληθινό ρόλο που έχει προκαθοριστεί από τους άντρες για τις γυναίκες, ακόμη και σε πλούσιες οικογένειες αυτής της χώρας. Τα ζητήματα που τίθενται από αυτήν την εκπληκτικά τολμηρή γυναίκα μένουν στον αναγνώστη πολύ μετά το τέλος της ιστορίας».

BettyMahmoody

συγγραφέας του βιβλίου

«Ποτέ χωρίς την κόρη μου»

Κριτικές

Δεν υπάρχουν κριτικές.

Γίνετε ο/η πρώτος/η που θα κάνετε κριτική για το "ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ"

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Editorial Review

Η ιστορία της πριγκίπισσας Σουλτάνας είναι αληθινή. Παρότι οι λέξεις είναι της συγγραφέως, η ιστορία είναι της πριγκίπισσας. Οι αποτρόπαιες ανθρώπινες τραγωδίες που περιγράφονται είναι πραγματικές. Τα ονόματα έχουν αλλαχτεί και κάποια γεγονότα έχουν μερικώς αλλοιωθεί ώστε να διαφυλαχτεί η ανωνυμία των ατόμων που αναφέρονται και να προστατευτεί η ασφάλεια τους.